Якщо ви ще не насолодились святковою атмосферою, або ж вона починає щезати, як сніг за нашими вікнами, то пропоную вам дозу різдвяних текстів, які точно повернуть вам віру в чудеса зимової ночі.

Вже традиційно щомісяця ми з вами відвідуємо один і той же віртуальний ярмарок, який щоразу відкриває перед нами нові світи та сторінки. Сьогодні там пахне мандаринами та бабусиними пампушками, а все навколо нагадує, що скоро Різдво. Тому, цього вечора ми знову на ярмарку різдвяних книг.

Надійка Гербіш завжди представляє нам атмосферну прозу, проте книга, яку ми знайшли на вітрині, написана у співавторстві з Ярославом Грицаком – ніби уособлення сімейного передсвяткового вечора, коли всі от-от сядуть за стіл та почнуть розповідати історії. Тож до вашої уваги – «Велика Різдвяна книжка» Надійки Гербіш та Ярослава Грицака. Різдво – свято з особливою атмосферою надії та дива. Тому на сторінках цієї книги чимало зворушливих прикладів, як-от перемир’я під час Другої світової, коли по обидва боки фронту звучала та сама колядка. Голоси двох авторів переплітаються, щоразу додаючи нових смислів та інтонацій у розмову про найсвітліше свято. Історичні факти, роздуми про народження Бога, традиційні та комерційні символи, Різдво в маскультурі — мозаїка тем, що витворює особливе різдвяне співзвуччя.

Ілюстрація видавництва “Навчальна книга Богдан”

Не знаю як у вас, але у мене кожного року залишається традиція перечитувати Діккенса «Різдвяну пісню в прозі», аби знову переосмислити для себе елементи у житті і просто почути у своїй фантазії різдвяні дзвоники чи групки людей, що колядують та сміються. І як зручно, що видавництво Богдан презентує нам ціле видання Різдвяних повістей Чарльза Діккенса.
Для читача пропонуються такі твори всесвітньо відомого англійського письменника:  «Різдвяна пісня», «Новорічні дзвони», «Цвіркун домашнього вогнища», «Битва життя», «Одержимий». У них Чарльз Діккенс прославляє звичайні людські радощі і висуває на передній план цінність людського тепла та щастя.

Ілюстрація Видавництва Старого Лева

До наступної книжки доєднались пера Надійки Гербіш, Богдана Матіяша, Галини Вдовиченко, Маркіяна Прохаська та інших. І перед нами відкриваються цілі сузір’я із видив, що ніби зірки посеред темної зимової ночі дарують світло та спокій. Книга називається «19 різдвяних історій» – і це те, що справді потрібно, аби забути про всі негаразди та насолодитись святами. Див забагато не буває, правда? І коли ж на них чекати, як не на Різдво? Адже це час безцінних подарунків, фантасмагорії та химерних пригод, час, який повертає нас у дитинство та відкриває нові сенси дорослішання. Це пора пошуку умиротворення та батьківського тепла, пора, коли самотність переживаєш особливо гостро. І саме в цей час повсякденність можуть наповнювати чудеса, а іскри любові запалюють життя з новою силою. 19 сучасних українських письменників на сторінках цієї книги розповіли історії про те, яким різним буває Різдво, про те, яким різним буває життя…

Ілюстрація видавництва “Навчальна книга Богдан”

Наступна крамничкою на нашому шляху презентує книги, що будуть цікаві не лише дорослим, а й дітям. Вони наче бабусині пампушки, що стоять на столі та спокушають спробувати хоча б шматочок ще до того, як почалось свято, чи подарунки під ялинкою, які хочеться розгорнути одразу після того, як побачив. Про це і розповідатиме наша наступна книжка – Паулі Лоренц «Як святкувати Різдво».  «Різдво – це коли усі приносять мені подарунки», – пояснює сова маленькому зайчикові, і той одразу ж ділиться почутим із рештою лісових мешканців. І от уже усі звірі майструють дарунки для сови. Коли ж ті нарешті готові, одна за одною трапляються халепи… Весела історія про те, як дарувати подарунки.

Ілюстрація видавництва “Навчальна книга Богдан”

Ми маленькими хрусткими кроками підходимо до кінця торгових яток. Проте, перед нами ще як мінімум дві. І першою на очі потрапляє книга Галини Кирпи «Місяць у колисці». У збірці вибраного Галини Кирпи містяться поетичні та прозові твори для дітей, написані в різні роки. Розділ перекладів із білоруської, данської, норвезької та шведської мов представлено творами, які належать до спадщини світової класики, а також творами відомих сучасних письменників, що дали згоду на це видання.

Ілюстрація видавництва “Навчальна книга Богдан”

І на останок ми підходимо до книжечки, що точно приверне увагу маленьких читачів та наповнить теплим затишком та любов’ю їхні сердечка. Це книга Клауса Баумгарта «Зіронька Лаури». Томі благає Лауру про допомогу: страховиська-чудовиська викрали його Боронименепса! Як тепер хлопчикові забрати в них свою улюблену іграшку? Добре, що подруга Лаури Зіронька чудово розуміється на снах, адже страховиська-чудовиська родом саме звідти. Зіронька веде Лауру й Томі у світ сновидінь та допомагає відшукати двері, за якими ховаються нічні монстри.
Діти сміливо відчиняють двері…
А що трапиться далі, розповість ця сповнена фантазії та чудово ілюстрована книга Клауса Баумґарта.

Таким був наш Різдвяний ярмарок. Поки ще сніг під нашими ногами не хрустить, а мороз ще тільки в дорозі, аби доторкнутись до наших щік та рук, але вже зараз хочеться заховатись у теплих домівках, щоб провести цей час з рідними та наповнитись добротою прочитаних книг.

Папороть