Практично всі мої друзі знають, що я ні за що не готова відмовитися від читання паперових книг, як би фінансово вигідно це не було, але й досі мені не вдавалося придумати, чим же паперові книги кращі, крім естетичної насолоди, яка є пріоритетом не для кожного. Тому вирішила підійти до питання серйозно, пошукати в інтернеті, помізкувати і придумати хоча б 10 реальних переваг паперових книг.

Для початку згадаю кілька суто суб’єктивних причин.

  1. Книжковий запах. Абсолютно оригінальний, притаманний лише друкованій книзі, але кожен розрізняє у ньому свої особливі ноти.
  2. Гортати паперові сторінки пальцями. Дивно, що ця дрібна моторика покращує стан і м`язів, і мозку.
  3. Насолода від заповненої книгами полиці. Особливо, якщо половина з них ще не прочитана.
  4. Процес вибору книги в магазині. Особливо, якщо сьогодні можу придбати лише одну.
  5. Можливість використовувати (і колекціонувати) оригінальні закладки.

А тепер перейдемо до практичним бонусів паперових книг.

  1. Якщо паперова книга впаде, то вона від цього не зламається і не розлетиться на друзки. Загалом, з нею не трапиться нічого такого, що може перешкодити читати її після падіння.
  2. У паперової книги ніколи не сяде батарейка (в самий непідходящий момент).
  3. Паперову книгу можна дати почитати бабусям і дідусям без пояснень, як нею користуватися.
  4. Якщо електронний девайс впаде у воду (для любителів читати у ванній), то всі ваші книги разом (і швидше за все, безповоротно) пропадуть, а якщо читати паперову, то намокне тільки одна книжка. Більш того, вона буде виглядати не найкраще, але читати її все ще можна буде.
  5. Той же випадок, якщо загубиш електронний носій – разом пропадають всі книги.
  6. Паперова книга живе довше, ніж електронний ґаджет.
  7. Паперову книгу можна позичити другу, у якого немає електронної книги.
  8. При злеті і посадці літака електронні пристрої просять вимкнути або не використовувати, а паперова книжка відволіче від неприємних емоцій чи відчуттів.
  9. У електронної книги зазвичай певний сталий розмір, в той час як паперова книга може бути будь-якого найбільшого формату, тому в ній краще розглядати ілюстрації і картини (в повному розмірі), і найменшого – її зручно просто кинути в кишеню з собою в дорогу.
  10. Паперові бібліотечні книжки часто використовуються як засіб комунікації в односторонньому чи двосторонньому порядку. Це як листи в пляшках. Іноді серед сторінок роману можна знайти вкладений клаптик паперу з підказкою по сюжету або на початку детективу дізнатися хто ж убивця. Часто поети-початківці вкладають свої проби пера, з підписом або без, в класичні збірки поезій в надії знайти своїх прихильників.
  11. В паперову книжку можна заховати трохи грошей, головне потім не забути, куди ж ви їх поклали.
  12. З паперовою книгою, за бажанням, можна здатися розумнішим, якщо потрібно справити на когось враження. Якщо на обкладинці книги, якою ви відгородилися, будуть зазначені філософські трактати Канта, вас сприйматимуть значно мудрішою і глибшою особою, навіть якщо насправді ви в цей час переглядаєте вкладені в розгортку комікси.

Зрозуміло, що через всі перераховані пункти, шанувальники електронного читання від нього не відмовляться, але просто давно хотілося довести, що любителі паперових книг аж ніяк не старомодні консерватори. У паперових видань, як бачите, теж є свої практичні та естетичні бонуси!

                                                                                                                                  Тата Волошина