1 жовтня у Франківську презентували книгу про історію міста, повідомляє Галицький Кореспондент.

Автори праці – Петро Гаврилишин та Роман Чорненький. За словами Гаврилишина, у книгу ввійшли 30 статтей, більшість яких опубліковані у газеті “Галицький кореспондент” протягом трьох років.

“Ми зібрали в одну книгу статті, які конкретно присвячені історії Івано-Франківська. Її перевага в тому, що є список архівних джерел. Тобто, це науково-популярні статті, але з абсолютно достовірною інформацією”, – пояснює Гаврилишин.

Він додає, що тираж книги невеликий – 700 примірників. Окрім архівів автори при написанні використовували публікації інших істориків. Наприклад, Богдана Гавриліва, Петра Арсенича, Тамари Галицької тощо. Користувалися доробками й польських науковців та інших відомих людей.

“Знання місцевої історії – це ознака європейськості”, – наголошує співавтор.

Він каже, що взявся робити цю книгу заради задоволення. Мовляв, це приносить йому дуже позитивні емоції. За словами Гаврилишина, сьогодні презентували першу книгу, але до кінця року хочуть видати і другу. Вона розповідатиме про війни, які були в Івано-Франківську.

Модератор презентації Тарас Прохасько зазначає, що “Станиславів: віднайдені історії” вигідно виділяється серед багатьох подібних видань. Перш за все тому, що це справді історична книжка, а не байки чи міфи. У праці є широка панорама життя Івано-Франківська впродовж кількох століть.

“Ця книга по-справжньому історична. Це дає можливість побачити та оцінити загалом ті явища і процеси, що відбувалися в місті”, – зазначає Прохасько.