“Все мина, лиш любов зостається по всьому, Все мина, та не Бог, не любов” – одна з навідоміших цитат видатного українського філософа-містика, богослова, поета, педагога і, можливо, композитора літургійної музики Григорія Савича Сковороди. Неспійманий світом він любив мандрувати і “ловив від того кайф”. Одна з найцікавіших постатей українського духу, що й досі бентежить уми своєю глибиною та незбагненністю. Кажуть, що він у своїй торбі носив, окрім всього іншого, пармезан і пляшечку вина або коньяку, спав по 4 години на добу і був вегетаріанцем. У наш час зі своєю стрижкою, стилем одягу та манерою висловлюватись, думаю, був би модником і трендсеттером з величезною армією наслідувальників.

До Дня Народження митця, яке відзначають 3 грудня, Тернопільський Читальний Клуб дібрав кілька видань з його творами та про автора загалом.

Байки Григорія Сковороди від видавництва “VIVAT”, які упорядкував Леонід Ушкалов — це філософські мініатюри, розмисли про сродну працю, щастя та вдячність, яка має наповнювати кожну мить життя мудрої людини. Але насамперед це добрі й кумедні оповідки про тварин, які хитрують, ледарюють, бояться і деруть носа, як справжнісінькі люди. Герої байок покажуть, як важливо бачити не тільки зовнішню, а й внутрішню суть речей, братися за ту справу, до якої маєш здібності, не обманювати інших і цінувати час. І будьте певні, “Байки” не лише для дітей, ну, ви ж знаєте Григорія Сковороду ))

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Сковорода від Я до Я” “Видавництва Старого Лева” з серії абеток-енциклопедій для родинного читання розповідає про великого мрійника, мандрівного філософа та педагога. Неможливо не погодитись із Тетяною Крисюк, яка в рецензії на цю книжку називає поета українським суперменом. Якими ж були основні засади його філософії? Як йому вдавалося дотримуватися принципу «золотої середини»? Як навчав і які оцінки ставив своїм вихованцям? Про все це – у новій абетці, текст до якої написав також літературознавець та знавець давніх текстів Леонід Ушкалов.

               

 

Видавництво “Апріорі” цього року надрукувало наклад книги “Григорій Сковорода. Літературні твори”. Як вказано в анотації, унікальність видання в тому, що тут чи не вперше зібрано в одній книзі художні твори видатного філософа в повному їхньому обсязі з додачею вибраних упорядником з різних текстів (і художніх, і філософських) афоризмів, які сягають вершин афористики. Упорядник книги Валерій Шевчук провів ґрунтовну розвідку про письменницьку спадщину Г. Сковороди та біографію, написану учнем філософа М. Ковалинським. Система ілюстрацій видання відбиває образотворче бачення світу XVIII століття.

 

“Буквар миру” Григорія Сковороди від Книжкового Клубу  “Клуб сімейного дозвілля” ілюстрована старовинними гравюрами, що їх дуже любив сам Сковорода. Це книга для сімейного читання, тому що і дорослі, і діти знайдуть у цих простих і мудрих рядках свій сенс і розкриють для себе вхідні двері до доброго життя. Книга «Буквар миру» – це відмінний шанс зустрітися з мудрістю Сковороди щоб нарешті зрозуміти, хто ж він такий, цей філософ, автор зухвалої епітафії «Світ ловив мене та не впіймав». Упорядником книги знову виступив літературознавець та знавець давніх текстів Леонід Ушкалов, який багато років присвятив дослідженню життя і творчості Григорія Сковороди.

 

Видавництво “Terra Incognita”презентує вашій увазі книгу “Сковорода. Вибране”. Книга вийшла сучасною українською мовою в перекладі Марії Кашуби, Ганни Сварник та Назара Федорака. Ілюстрації виконані Данилом Мовчаном та Анною Ладикою. Редагування Оксани Левицької. Передмову до книги написав Андрій Любка і вказав, що потрібно читати не про нього, а ЙОГО. «Оновлений «гіпстерський» Сковорода — це must-have сучасної української бібліотеки». Бо твори Григорія Савича містять головні ідеї його духовного вираження. Його спадщина буде актуальною у всі часи: «Сковорода вічний, а отже сучасний».

 

 

Видавництво “Фоліо” презентує читачам твори Григорія Сковороди у книзі “Вибрані афоризми”. Кожен афоризм Григорія Сковороди проілюстровано малюнком Олександра Ройтбурда, укладач книги – Артур Рудзицький. Часто в соцмережах нам трапляються мотиваційні картинки та цитати відомих людей, які спонукають задуматися, іноді дають відповідь на якесь внутрішнє запитання або спричиняють цікаву дискусію. Серед таких дуже багато належать Григорію Савичу. “Вибрані афоризми” насправді є викликом буденності, де кожен вислів бездонний у своїх тлумаченнях.

Твори Григорія Сковороди значно допомагають тим, хто озброївся його життєвим гаслом “Пізнай себе”. Адже хто-зна, що би сказав класик, якби жив у наш час…
Анюта Лазорко для ТЧК
Використано світлини з сайтів Хроніки Любарта, yakaboo.ua та зазначаених видавництв.