Літо – пора не лише для відпочинку, а й для літератури,  натхненних текстів та наближення до муз. А якщо вам бракує мотивації для творчості, лише погляньте, скільки нагород можна здобути, якщо докласти трохи зусиль. Іменні премії вже чекають своїх лауреатів. Презентуємо вашій увазі широкий спектр номінацій, а ще переможців чекають щедрі подарунки.

Ілюстрація В. Слєпченко

Всеукраїнська літературна премія ім. Михайла Коцюбинського.

Номінації: поезія,  проза, науково-популярна література,  дитяча.

Умови участі: Три примірники книги з поданням або листом у довільній формі потрібно надіслати на адресу: Вінницька обласна організація НСПУ, офіс 315, вулиця Соборна, 72, м. Вінниця, 21050. Терміни прийняття заявок до 15 серпня 2021р.

Винагорода: Лауреати отримають по 25 тис. грн у кожній номінації. Детальніше тут.

 

Ілюстрація Львівської обласної ради

Премія імені Героя України Степана Бандери.

Номінації: громадська, політична та науково-навчальна національна державотворча діяльність.

Умови участі: Здобувача премії (особу чи інституцію) висувають громадські, політичні та наукові інституції з обов’язковими рекомендаціями щонайменше трьох громадських, політичних і наукових авторитетних діячів до 31 серпня 2021р.

Винагорода: Грошова винагорода лауреата премії становить 20 000 грн. Детальніше тут.

 

Літературна премія імені Романа Гамади

Номінація  переклад.

Умови участі: На здобуття премії до 10 вересня 2021року приймаються  високохудожні завершені переклади у вигляді книги або в окремих випадках знакові публікації в часописі «Всесвіт», оприлюднені протягом останніх п’яти років (не пізніше 31 липня поточного року).

Винагорода: Лавреати отримують дипломи переможців та грошову винагороду. Преміальний фонд Премії становить десять тисяч гривень, який може змінюватися. Детальніше тут.         

Перший Всеукраїнський конкурс малих прозових форм імені Василя Стефаника.

Номінація – художні малі епічні форми.

Умови участі:

У конкурсі можуть брати участь усі зацікавлені митці та молодь, які мешкають в Україні та за її межами, проте  пишуть свої твори українською мовою.

Обсяг кожної роботи повинен містити  до 3.000 знаків без  пробілів формату А4, 14 кегль, через 1.5 інтервали.

Твір, що надсилаєте на конкурс, має бути оформлений відповідно до таких вимог:

– розміщений на сторінці стандартної розмітки; текст – набраний 14 шрифтом через 1.5 інтервали;

– сторінки твору обов´язково мають бути пронумеровані, на кожній з них в колонтитулі – прізвище автора і назва твору, емейл;

– до конкурсу приймаються твори, що не друкувалися раніше (включаючи і  соціальні мережі ) до 12 вересня 2021р;

– автор має зазначити жанр свого твору (після назви).

Винагорода: Альманах буде вручено кожному переможцю. Також по примірнику цього видання буде надіслано до обласних бібліотек України. Окрім цього,  альманах стане  й електронною книгою, яку поширимо в соціальних мережах і вона  буде доступною до безкоштовного прочитання. Інші учасники з «довгого списку» отримають  як відзнаку «Творчий листок-вітання учасника конкурсу», що засвідчить  творчий потенціал автора. Детальніше тут.

 

Всеукраїнська літературна премія імені Василя Симоненка.

Номінації:

– за кращу першу поетичну збірку (поетичний дебют), зміст якої відповідає вказаному тематичному спрямуванню;

– за кращий художній твір у форматі книги (поезія, проза, драматургія), зміст якого відповідає вказаному тематичному спрямуванню.

Умови участі: До участі в конкурсі допускаються книги чи прирівняні до них публікації в літературних часописах, надруковані протягом останніх 3-х років, не відзначені іншими преміями, які здобули високу оцінку літературної критики, громадськості, широкого кола читачів. Мова творів ‒ українська. Термін прийому заявок до 15 жовтня 2021 р.

Винагорода: Лауреату вручається диплом, нагрудний знак і грошова винагорода, розмір якої становить 20 тисяч гривень у першій номінації і 30 тисяч гривень у другій номінації. Детальніше тут.

 

Премія Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки

Номінації:

– Літературні твори для дітей та юнацтва;

– Художнє оформлення книжок для дітей та юнацтва;

– Театральні вистави для дітей та юнацтва;

– Кінотвори для дітей та юнацтва.

Умови участі: На здобуття премії до 1 грудня 2021року висуваються оригінальні твори і роботи, опубліковані (оприлюднені) у завершеному вигляді протягом останніх трьох років, але не пізніше ніж за півроку до їх подання на конкурс.

До участі у конкурсі не приймаються твори, що вже були відзначені іншими преміями. Також премія не присуджується повторно.

Винагороди: Грошові винагороди становлять 10 тис.грн у кожній номінації. Детальніше тут. 

В публікації використано фото з вільних джерел.